Anne Black

Anne Black är en keramiker baserad i Köpenhamn som utvecklar sin hängivenhet för tillämpad konst och hantverk. Hennes spänning att arbeta med leran inspirerades ursprungligen av att studera forntida kinesiskt porslin i skolan. Efter examen från designskolan 1996 arbetade hon i olika kollektiva keramikverkstäder i Köpenhamn och skapade sina porslinföremål, som kombinerar skandinavisk design och hantverk, till funktionella handgjorda porslinsbitar.

2005 förvandlade Anne sina keramikfärdigheter och sin workshop till ett utvecklingsprojekt när hon skapade en keramikfabrik i norra Vietnam tillsammans med fru Hang (vietnamesiska). Där fick hon chansen att arbeta nära med skickliga hantverkare som hon utbytte idéer, kunskap och inspiration med.

Anläggningen fick ursprungligen stöd från den danska biståndsorganisationen Danida och har genom åren mognat till en socialt och miljömässigt hållbar fabrik med mer än 50 hantverkare som producerar Annes porslin med noggrann skicklighet för hand dag för dag.

Medan de får tillgång till ren arbetsmiljö, försäkringar, hälsoprogram och ökade ekonomiska möjligheter, bevarar dessa hantverkare samtidigt värdefulla hantverkstraditioner i Bat Trang, en berömd by i Vietnam, känd för sin historia inom keramik.

2013 var ännu ett omvandlingsår för Anne Black när hon lade till sin Köpenhamnsbaserade konceptbutik svart. Där samlade hon ett urval av internationella avancerade varumärken inom mode, möbler och designtillbehör tillsammans med sina egna linjer av handgjort porslin.

De senaste åren har Anne Black utökat sitt arbete med unika bitar, gjorda i sin verkstad i Köpenhamn och ofta i samarbete med olika designers som Akira Minagawa (JP), Henrik Vibskov (DK), Adish (IL).